Gipuzkoako mendietan nagusiki, baina baita beste batzuetan ere, irauten zuen praktika, udarako larretara igotakoan, mendian ardiak jetzi eta horrekin mendian gazta egiteko praktika hori, ez galtzeko, Mendiko Gazta Proiektua martxan jarri zen duela urte batzuk. Bertan Foru Aldundiak, Idiazabal Jatorri Izendapenak, Enirio-Aralar Mankomunitateak, Gipuzkoa eta Arabako Partzoneriak, Landa garapen elkarteek eta herri larreak dituzten udalek, Oñatiko Udalak esaterako, parte hartzen dute, artzainez gain, noski.
Proiektuaren bidez, Euskal Herriko Mendiko Gazta marka kolektiboa sustatu zen eta gazta hau egiteko, artzain txaboletan, gazta osasun baldintza egokietan egin ahal izateko azpiegituretan inbertsioak egiten dira. Mendiko Gaztak suposatzen duen altxor gastronomiko honek berarekin gizarteari ematen dizkion balio positibo ugari eta garrantzitsuak, ekonomiazkoak, kulturazkoak, ingurugirokoak…denboran iraun dezaten du helburu nagusia proiektuak.